În ultimii doi ani, România s-a confruntat cu un volum sporit al atacurilor cibernetice. Acestea relevă breșele de securitate din varii website-uri și pun în pericol datele personale ale utilizatorilor ce au legătură cu aceste website-uri.
Imaginează-ți că ai un cont de e-mail pe Yahoo. Imaginează-ți că hackerii sparg site-ul Yahoo și fură datele ce conțin userul și parola contului. Nu trebuie să-ți imaginezi de fapt, căci asta s-a și întâmplat pe la sfârșitul anului 2013! Dacă nu ți-ai schimbat parola de ceva timp, ar trebui s-o faci!
Ce se întâmplă după asta? Ei bine, multe scenarii. Unul dintre acestea este vânzarea acestor pachete de informații pe Dark Web, adică pe piața neagră a hackerilor, unde găsești detalii de conturi și parole, informații despre cărți de debit și credit sau despre cum să le furi, manuale de hacking, droguri și multe altele. Apoi, primești un e-mail de la cineva care te “salută” cu fix parola ta proprie și personală și te păcălește că are poze nud cu tine sau că ai accesat site-uri compromițătoare și că poate să-ți anunțe toți prietenii de asta. De fapt, acela e doar un hacker ce joacă o cacealma bazată pe doar o parte de adevăr, respectiv parola ta pe care chiar ai folosit-o la acel e-mail. Și poate și la alte website-uri! Trebuie neapărat să o schimbi!
Asta nu s-a întâmplat din vina ta ci din cauza unei breșe de securitate pe un website. Unul major chiar! Așadar, hotelul tău modest sau mica ta afacere online ar fi mai specială? Toți pot fi atacați de hackeri. Însă…te poți apăra foarte bine de aceste atacuri.
GHID DE SECURITATE CIBERNETICĂ
Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România a făcut public în data de 1 Mai 2022 un ghid de securitate cibernetică pe website-ul lor dnsc.ro.
Este un ghid foarte interesant și totodată unul foarte real ca nevoie de măsuri de adoptat pentru a ne securiza website-ul sau chiar telefonul personal. Primim sfaturi de la cele mai simple (nu dați click pe orice link, păstrați actualizate plugin-urile website-ului, folosiți autentificarea în doi factori…), până la cele mai complexe (instalarea unui firewall, criptarea datelor, utilizarea VPN…).
Toate sunt sfaturi bune, iar multe sunt ușor de aplicat chiar de la începutul unui proiect realizat online. Ba chiar și atunci când folosim un telefon sau laptop personal trebuie să știm ce să activăm și ce nu. De asemenea, oameni buni, folosiți măcar un antivirus! Restul de sfaturi, le regăsiți în ghidul sus-menționat!